Umiarkowanie – druga zasada zdrowego odżywiania prof. Bergera - Fundacja Kamienica 1

Umiarkowanie – druga zasada zdrowego odżywiania prof. Bergera

Umiarkowanie – druga zasada zdrowego odżywiania prof. Bergera

Category : Uncategorized , Zdrowie

W myśl tej zasady – nasz organizm jest najlepszym dietetykiem i powinniśmy mu zaufać w sprawie wielkości posiłków, czyli jeść wg swoich potrzeb. Kompasem dla tej zasady zdrowego odżywiania powinna być masa ciała – dążymy do tego, aby utrzymywać optymalną masę ciała.  

Skąd mam wiedzieć, ile powinienem ważyć?

Z pomocą przychodzi np. wzór Lorenza na należną masę ciała: Należna masa ciała (kobiety) = wzrost – 100 – ((wzrost [cm] – 150) / 2)
Należna masa ciała (mężczyźni) = wzrost [cm] – 100 – ((wzrost [cm] – 150) / 4)

Skąd mam wiedzieć, jak wygląda porcja jedzenia?

Dobre wskazówki odnośnie wielkości porcji produktów/posiłków znajdziecie np. tutaj: www.ilewazy.pl

Kiedy będę wiedzieć, że jem odpowiednią ilość pożywienia?

Tyjemy, gdy bilans kaloryczny jest dodatni, czyli spożywamy za dużo jedzenia w stosunku do wydatkowanej energii.  Natomiast chudniemy , gdy sytuacja jest odwrotna. Dlatego najrozsądniej jest być słuchaczem swojego brzucha i z uwagą czekać na jego sygnały, by możliwe było zjadanie tzw. umiarkowanej ilości pożywienia.

Dzięki obserwacji odpowiedzi płynących z Waszych organizmów dotyczących sytości po posiłku – nauczycie się komponować swoje posiłki dokładnie na Waszą miarę. Te sygnały to: uczucie pełności, podniesienie temperatury ciała (termo geneza poposiłkowa), uczucie  satysfakcji i spokoju wynikającego z zaspokojenia potrzeb energetycznych (które pojawia się ok. 15-20min po rozpoczęciu posiłku).

Aby zjeść tzw. umiarkowaną ilość jedzenia, zwłaszcza w trakcie nauki rozpoznawania sygnałów płynących z ciała, pomocne będzie na czas posiłku wprowadzić takie zmiany: rezygnacja z aktywnego oglądania TV, filmów/seriali na komputerze, czytania gazety, słuchania radia/muzyki, przeglądania social mediów. Wymienione zachowania wpływają na osłabienie reakcji uczucia sytości, a dokładnie opóźnienie odbioru tej informacji, w efekcie czego rośnie ryzyko zjedzenia większej porcji, niż tego rzeczywiście potrzebujemy.

Spróbujmy być bardziej uważni podczas jedzenia (tj. skupić się na jego teksturze, smaku, zapachu, czasem nawet dźwiękach), być tu i teraz (ja + talerz), a wyruszymy w świadomą drogę budowania zdrowej sylwetki.


Kategorie