Budowanie odporności
Category : Zdrowie
Wprowadź do swojej diety produkty będące źródłem:
– długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (EPA, DHA) – tłuste ryby morskie, owoce morza, glony
– polifenole, flawonoidy (naturalne przeciwutleniacze) – warzywa (także strączkowe), owoce, zielona herbata, orzechy, ziarna, oliwa z oliwek
– wit. A – masło, jajka, mleko i przetwory, niektóre ryby, podroby, zielone warzywa, dynia, marchew, morele suszone,
– witaminy z grupy B, zwłaszcza wit. B12 – wątroba, mięso, sery, śledź
– wit. C – warzywa, owoce
– wit. D – tran, masło, ryby, wątroba, grzyby,
– cynk – mięso, mleko i przetwory, produkty zbożowe z pełnego przemiału, jaja, nasiona roślin strączkowych
– selen – otręby, kiełki zbożowe, produkty zbożowe, ryby morskie,
– żelazo – mięso, drób, ryby, podroby, żółtka jaj, pełne ziarna zbóż, zielone warzywa, suszone owoce.