Budowanie odporności - Fundacja Kamienica 1

Budowanie odporności

  • 0

Budowanie odporności

Category : Zdrowie

Wprowadź do swojej diety produkty będące źródłem:

– długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (EPA, DHA) – tłuste ryby morskie, owoce morza, glony

– polifenole, flawonoidy (naturalne przeciwutleniacze) – warzywa (także strączkowe), owoce, zielona herbata, orzechy, ziarna, oliwa z oliwek

– wit. A – masło, jajka, mleko i przetwory, niektóre ryby, podroby, zielone warzywa,  dynia, marchew, morele suszone,

– witaminy z grupy B, zwłaszcza wit. B12 – wątroba, mięso, sery, śledź

– wit. C – warzywa, owoce

– wit. D – tran, masło, ryby, wątroba, grzyby,

– cynk – mięso, mleko i przetwory, produkty zbożowe z pełnego przemiału, jaja, nasiona roślin strączkowych

– selen – otręby, kiełki zbożowe, produkty zbożowe, ryby morskie,

– żelazo – mięso, drób, ryby, podroby, żółtka jaj, pełne ziarna zbóż, zielone warzywa, suszone owoce.


Kategorie