Urozmaicenie – pierwsza zasada zdrowego odżywiania prof. Bergera
Category : Zdrowie
Ta zasada zdrowego odżywiania zachęca nas do tego, aby nasze talerze obfitowały w całą gamę kolorów. Mądre komponowanie codziennego menu to staranie się, aby w naszych codziennych wyborach sięgać po produkty z każdej grupy żywności (tj. warzyw, owoców, roślin strączkowych, produktów zbożowych, mleka i jego przetworów oraz jaj, drobiu, mięsa, ryb, a także zdrowego tłuszczu), najlepiej różnorodnie w każdym posiłku.
Dlaczego to tak istotne?
Dzięki temu mamy większe szanse, aby dostarczyć naszym organizmom wszystkich niezbędnych składników odżywczych, co jest najlepszą formą profilaktyki, by zapobiegać chorobom. Urozmaicenie to przypomnienie, że rozszerzanie diety nie kończy się w wieku niemowlęcym! To codzienne stwarzanie okazji, aby cieszyć się urodzajem smaku i kolorem produktów spożywczych, dzięki czemu można wyruszyć w kuchni w podróż dookoła świata.
Zatem… Wyruszmy w poszukiwaniu nowych doznań sensorycznych oraz spróbujmy nowych form podania znanych nam produktów lub potraw!