Zróżnicowana dieta - jakie produkty wybrać we wrześniu? - Fundacja Kamienica 1

Zróżnicowana dieta – jakie produkty wybrać we wrześniu?

Zróżnicowana dieta – jakie produkty wybrać we wrześniu?

Category : Zdrowie

Sezonowość to okres dojrzewania i zbiorów roślin lub owoców, dlatego jest dobrym kierunkowskazem do tego, aby:

– wiedzieć jakie warzywa i owoce wybierać w ciągu całego roku, by cieszyć się różnorodnością,

– jeść je wtedy, gdy są w naturalnym dla siebie cyklu wegetacji, bez konieczności używania przetworów lub postaci mrożonej,

– jeść je wtedy, gdy są najpełniejsze witamin i składników mineralnych (czyli najsmaczniejsze i najzdrowsze),

– kupić je najtaniej 🙂

Taka koncepcja kompozycji swojego codziennego talerza żywieniowego jest wartościowa, ponieważ w czasach supermarketów pojęcie sezonowości zaczyna być trochę zapomniane – cały rok możemy kupić np. pomidory, ogórki, paprykę, awokado czy cytryny… To często prowadzi nas do monotonnych wyborów, być może nawet nawykowego sięgania po zaledwie kilka produktów, przez co prawdopodobnie nie pokrywamy w 100% zapotrzebowania naszego organizmu w składniki odżywcze.

Dlatego warto przypomnieć, że najlepsze miejsca do zakupu warzyw i owoców to: ryneczki, bazarki – mamy szansę poznać lokalnych rolników i ich ideały upraw.

Jakie korzyści płyną z jedzenia sezonowego?

– jemy ekonomicznie (swoje ulubione produkty kupimy w najlepszej cenie),

– szansa na „zaprzyjaźnienie się” z lokalnymi produktami, wprowadzenie do kuchni nowych produktów, które cieszą nas całą gamą smaku; dodatkowo jemy produkty, które zawierają możliwie największą ilość witamin i składników mineralnych, ponieważ nie ucierpiały pod tym względem podczas długiego transportu,

– ograniczymy spożywanie chemicznych dodatków, które są niezbędne do przetransportowania żywności z dalekiego świata, z konieczności jej zabezpieczenia przed zepsuciem (także przedwczesnym dojrzewaniem) w trakcie transportu oraz osiągnięcia wszystkich pożądanych cech sensorycznych,

– sezonowe jedzenie jest bardzo ekologiczne – nie wymaga dużych pokładów pieniędzy na transport produktów, a także koszty uprawy, co jest dobre dla ziemi ze względu na zrównoważoną uprawę,

– wspieramy lokalnych rolników, którzy z pasji dbają o swoje uprawy,

– przyczynia się do niemarnowania żywności – cykliczne sięganie po warzywa i owoce, kiedy są w najlepszej „formie”, zachęca nas do tworzenia z nich apetycznych potraw; dodatkowo można część z nich „zabezpieczyć na później”, czyli przetworzyć na przetwory lub przygotować z nich mrożonki (np. posegregowane porcje owoców i warzyw na ulubione koktajle) i sięgać po nie ze smakiem poza sezonem.


Przeczytaj więcej na temat diety:


Kategorie